16. maj 20233. godine imali smo priliku realizovati drugu radionicu na temu E-trgovine za mala i srednja poduzeća u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

 

Radionicu su vodili Jasmin Marić – predsjednik Asocijacije “eComm” i menadžer poslovnog razvoja grupacije OLX, te Haris Komić stručnjak za razvoj poslovanja. 

Tema radionice bila je: “Značaj dostupnosti podataka o tržištu internet trgovine”, a učesnici su obuhvaćali dominantno predstavnike javnog sektora, s tim da se radionici zarad dobijanja  perspektive i privatnog sektora priključio i predstavnik domaće IT kompanije Ant Colony. Institucije čije predstavnike smo imali priliku ugostiti na ovom treningu su: Privredna komora federacije Bosne i Hercegovine (PKFBiH), Kancelarija Brčko distrikta pri Vijeću Ministara, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  Bosne i Hercegovine (MVTEO), Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo (MNRVOID)

 

 

Prvi trening o E-trgovini malih i srednjih poduzeća fokusirao se na: Značaj razumijevanja pravnih praksi u sektoru e-trgovine i sigurnost online trgovine. Kada je u pitanju značaj pravnih praksi u ovom sektoru, neke od glavnih tema o kojima se razgovaralo sa učesnicima jesu ubrzanje donošenja Zakona o e-trgovini, te izmjena i dopuna trenutno nedovoljno detaljnog Zakona o zaštiti potrošača, dok je u okviru sigurnosti potrošača u online svijetu naglašena važnost donošenja Zakona o cyber sigurnosti. Predavači su također istakli neophodnost jačanja kapaciteta ali i svijesti svih učesnika e-trgovine kroz edukacije i promociju kako propisa tako i trendova ovog sektora.

Tokom drugog treninga, prvenstveno je obrađena tema: “Podaci relevantni za razumijevanje trendova u e-trgovini, dostupne analize i trendovi”. Kroz svoje izlaganje Haris Komić je prisutnima ukazao prvenstveno na koje ključne grupe informacija treba obratiti pažnju kada analiziramo ovaj sektor: veličina tržišta, ponašanje potrošača, sistemi plaćanja i isporuke, kibernetička sigurnost, prekogranična trgovin, te natjecanje i inovacije. A nakon toga je svaku od tih grupa ponaosob analizirao ukazujući na bitne parametre koji se uzimaju u obzir i način na koji su isti bitni za razumijevanje veće slike cijelog sektora.  

Nakon toga su predstavljeni trenutno dostupni izvori informacija na koje predstavnici javnog i privatnog sketora mogu obratiti pažnju prilikom analize tržišta:

  1. Shoppersmind istraživanje koje je sama Asocijacija realizovala u saradnji sa kompanijom Valicon i projektom Švicarske vlade. Istraživanje obuhvata preko 3000 ispitanika i daje detaljan u vidu u trendove i obrasce ponašanja tokom online trgovine. 
  2. Istraživanje tržišta online trgovine Bosne i Hercegovine iz perspektive potrošača (individue), ali poslovnog sektora koje je MarketMakers projekt realizovao sa kompanijom Valicon još 2019. Godine (ali koje nije javno dostupno)
  3. Istraživanje “Poboljšanje okvira naknada za transakcije u BiH”, MarketMakers Projekat iz januara 2023. godine (nije javno dostupan)
  4. Analiza tržišta poštanskih i kurirskih usluga u BiH, realizovana od starne eComm Asocijacije i Projekta MarketMakers, u maju 2023. godina (koje nije javno dostupno)
  5. Pravni okvir za online trgovinu u BiH: analiza položaja potrošača u online trgovini, MarketMakers Projekat, april, 2021. godine  (nije javno dostupno)
  6. Izvještaji kartičnih kuća poput VISA-e, te MasterCarda, te raznih banaka 

Za više o svakom od navednih izvora možete saznati upitom na mail: info@ecomm.ba

Kroz drugi dio predavanja predavači su ukazali na razlike između podataka na koje Javni sektor obraća pažnju naspram privatnog, te zašto su upravo takvi podaci ključni za svaki oblik kasnijeg djelovanja institucija. Gospodin Komić je naglasio i značajnu ulogu javnog sektora u provođenju i promociji analiza e-trgovine u Bosni i Hercegovini, te benefit njihovog proaktivnog djelovanja. 

U cilju dobijanja uvida u stavove učesnika dat je vremenski okvir i za diskusiju, gdje bi mogli između ostalog i sami razmijeniti mišljenja i eventualne probleme na koje nailaze u svom radu na razvoju i promociji internet trgovine u Bosni i Hercegovini.