preloader

SIGURNO TRAŽIŠ

SIGURNO KUPI

Online kupovina uštedjet će vam dosta vremena. Možete vršiti istovremenu kupovinu na više web-shopova i to u vrijeme kada to vama najviše odgovara 24/7. Izbjeći ćete stajanje u redovima i velike gužve, ali i imati pristup većoj ponudi i često boljim cijenama nego što vam je to fizički dostupno. Ako naučite na koje stvari trebate obraćati pažnju prilikom kupovine online, to će vam omogućiti sigurniju i lakšu kupovinu.

SIGURNI SAVJETI

ODABIR STRANICA

Pri kupovini prioritet dajte stranicama koje su vam već poznate i s kojima imate iskustva.

SSL (secure socket layer)

Nikada ne kupujte online koristeći bankovnu karticu na stranicama koje nemaju SSL (secure sockets layer) instaliran. To ćete znati tako što provjerite URL stranice koja počinje sa https, a ne samo http.

PROVJERAVAJTE BANKOVNE IZVODE

Često provjeravajte bankovne izvode, tj. stanje na računu, dakle, ne samo na kraju mjeseca već što je moguće češće kako biste na vrijeme utvrdili eventualne neodobrene transakcije.

FAQ

Za šta služi SSL i zašto je važno da ga stranica posjeduje?

Secure Sockets Layer (SSL) certifikat omogućava sigurnu razmjenu informacija između posjetitelja web-stranice i servera na kojem je stranica smještena. SSL osigurava da lični i finansijski podaci i poruke ostaju privatni.​ SSL vrši šifriranje podataka iz teksta u kodirani tekst koji je čitljiv samo onima koji imaju ključ za dekodiranje podataka. Omogućava sigurnu komunikaciju između kupaca i prodavača.

Kako provjeriti da li stranica posjeduje SSL?

Web-shopovi i stranice koje su zaštićene SSL certifikatom započinju izrazom https, umjesto http. „S“ označava secure, tj. sigurno. Stranice koje počinju sa http smatraju se nedovoljno sigurnima jer preko njih napadači mogu dobiti pristup povjerljivim podacima i online računima koje korisnik stranice ima. Posjedovanje SSL-a može se prepoznati i po tome da pored web-adrese stoji mala ikona katanca ili je prostor u kojem se nalazi ta web-adresa zelene boje.

Šta je PayPal?

PayPal je sistem za online plaćanje koji služi za plaćanje i transfer novca preko interneta. Pomoću PayPala korisnici mogu prebacivati novac na račune drugih korisnika PayPala, te plaćati na pojedinim web-stranicama.

Koji su uobičajeni lični podaci potrebni stranici da bi se uspješno realizovala kupovina?

Uobičajeni lični podaci koje će kupci ostaviti tokom kupovine na web-shopu su: ime i prezime, adresa i grad, te kontakt-informacije poput email-adrese i broja telefona. Isti podaci potrebni su kako bi se narudžba mogla dostaviti na adresu kupca, te isti kontaktirati u slučaju potrebe.